UNA CIUTAT AMB COR DE MUNTANYA -- Emerson, Lake & Palmer: Fanfare for the common man

Alacant és una ciutat amb cor de muntanya. Aquesta circumstància oferix unes possibilitats variades, algunes sorprenents, que cal conéixer i que podem gaudir. No els diré que no existisca algun risc. Tant la màgia com l’il·lusionisme són activitats que comporten algun perill. I també d'açò estem parlant ací. Al mateix centre de la ciutat es troba una extensa muntanya, el Benacantil, coronat en tota la seua amplària de recintes emmurallats: és la fortalesa que anomenem castell de Santa Bàrbara.

La pujada al castell, per la carretera serpentejant, ens dóna un continu canvi d'imatges, d'horitzons, de perspectives i alhora ens embolica en un rumor cada vegada més fort, el renou del trànsit i el batre de les moltes activitats d'una ciutat que és, abans que res, senyora del soroll i conreadora del caos.

En elevar-nos i recórrer la muntanya i la seua fortalesa trobarem vessants boscosos i d'altres secaners, milers de pins que viuen malgrat la gran raresa de les pluges, precipicis, penya-segats, muralles, antigues construccions, racons meravellosos, miradors fantàstics. I des de les moltes altures o talaies, paisatges sorprenentment blaus o misteriosament polsegosos, densament urbans o rústics d'aspecte desèrtic. Al fons, muntanyes blaves. Per damunt, un cel que sovint mostra un ostentós blau, més pàl·lid o més brutal, segons l'ocasió.

A la part més alta, els nostres ulls i el nostre cor, llevat que siguem més insensibles que les pedres, estaran plens de contrastos i de coherències: un ambient tranquil envoltat per tots els sorolls de l'infern, la ciutat inquieta i l'àrid camp, el cel i la mar (sempre vells, sempre joves), taques de verd i de blanc en pugna amb el gris i el blau, el passat sempre actual i el present sovint arcaic. I, entre les sorpreses, la constatació que Alacant no té un únic cor muntanyenc.

A mitjana distància s'observa la més modesta muntanya que diem Tossal, amb les muralles de Sant Ferran. I molt a prop la llarga i rocosa Serra Grossa, els genis tutelars de la qual no han pogut evitar que siga tremendament retallada en uns quants llocs, però sí que han evitat, des dels temps més antics, i fins hui, que les seues altures siguen violades per l'edificació. Un miracle? Potser. I també pot ser que tot aquest conjunt torne lleugerament bojos als veïns.

Octubre del 2015










Comentarios

Entradas populares