Josep Franco, Els hereus de la derrota / Revólver, El roce de tu piel

     "Per Sant Roc, els malalts queien com mosques i el mal s'havia escampat com una taca d'oli  [...]  
     Els malaurats marsellesos que venien de Sicília havien begut molt durante la travessia, per la calor, i s'afanyaren a fer aigua així que arribaren a València. Però van cometre l'error de rentar els seus bocois infectats en l'aigua grossa i tèbia que, després, havien de beure per força la majoria dels valencians, que no podien pagar els serveis dels aiguaders ni, menys encara, comprar neu.
     A mitjan setembre, per ordre del governador i amb amenaça de mort per als infractors, el valencians tiraren a les séquies tota l'aigua que tenien guardada en les gerres, els pitxers i les cisternes de casa i deixaren de traure aigua dels pous. Però no patiren set perquè, el dia de la Mare de Déu dels Dolors, una trentena d'aiguaders començaren a repartir gerres d'aigua bona de Setaigües per les quinze parròquies de la ciutat. I l'endemà va ploure una miqueta i la pluja va començar a emportar-se els miasmes per les escorrenties". 

    "Com és natural entre les persones de bé, quan mengen amb gana, els tres es concentraren en l'arròs, sense distraure's amb converses de compromís ni perdre el temps amb comentaris, lloances o comparacions". 

   "La ignorància i la injustícia regnaran sempre en una societat que no pot progressar perquè el coneixement exigeix un esforç continuat y el dret, com saps molt bé, només tindria sentit si tots fórem iguals als ulls cecs de la justícia". 

Josep Franco, Els hereus de la derrota, Alzira, Bromera, 2018  (pp. 39, 44; p. 78). 



L'escriptor ha fet un bon treball. Heus ací una novel·la ben travada, interessant, amb una història contada com cal. Aventures d'uns quants personatges, fàcils d'adoptar pel lector, entre 1710 i 1740. Malgrat el títol, les seues peripècies no semblen molt relacionades amb cap derrota sinó amb el seu caràcter, amb l'ambient en què es mouen i amb la sort de cadascun.

https://youtu.be/DgdjoAynWhE   Revólver: El roce de tu piel





Comentarios

  1. Sembla que l´acció transcorre en el bel mig d´una epidèmia el que es mes que adient en els temps actuals. Una vegada més es veurà com la gent trau el pitjor de si mateix en aquests moments d´incertesa.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Només una part. La història transcorre des de 1710 fins a 1740.

      Eliminar
  2. Coronavirus, febra del Nil a Sevilla....etc

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares