Joan F. Mira, Hèrcules i l'antropòleg / Natalia Lafourcade: Piel canela
<<No hi ha cap heroi, ni déu ni semidéu, tan íntegrament aprofitable, tan popular, tan positiu, tan viatjat y tan totalmente mediterrani com Hèrcules. És dels grecs, però és l'únic que pot ser de tots. No s'acaba d'entendre, per tant, per quina raó ha estat tan poc aprofitat per la cultura i la literatura cultes de l'Europa reinaixentista o contemporània. Potser precisamente perquè és tan popular i fàcil, tan poc complex a primera vista?
[...]
Només Hèrcules entre tots els herois, entre tots els personatges de la nissaga, recorre els països del Mediterrani d'extrem a extrem, i dues vegades, encara. Només ell, a més a més, camina per terra, passa per cada regió, l'allibera dels seus perills i dels seus monstres, la deixa en condicions de començar una vida civil y pacífica. No és estrany, doncs, que per tots els països del nostre litoral, de llevant a ponent, es multiplicaren els santuaris heracleus. No és estrany que cada país volguera tenir la seua pròpia aventura local, lligada al pas de l'heroi. Llàstima que ens n'hem oblidat, del seu pas i del que representava>>.
Joan F. Mira, Hèrcules i l'antropòleg, València, Edicions 3 i 4, 1994.
https://youtu.be/ITLstMULZMM Natalia Lafourcade: Piel canela
Una reflexió molt adient. Hèrcules es el primer heroi civilitzador que enfronta tota mena de monstres per tal de fer la vida humana possible. Un heroi molt primitiu i brutot però necesari. Avui amb la seua clava acabaría d´un sol cop amb el coronavirus.
ResponderEliminar