Joan F. Mira: ideas y literatura / Barbra Streisand: Ave Maria

   <<Quina relació hi ha, doncs, entre les idees i la literatura? Josep Iborra ho aclareix en poques paraules, sintetitzant i aplicant exemplarment un dels secrets de l'obra de Fuster: "L'art de pensar és l'art d'escriure". Escriure bé, per tant, tal com ho entén Fuster, no és un afegit decoratiu o una forma de luxe, o és sols un plus d'estètica prescindible: és la forma i alhora la condició de pensar bé. "Aprèn a escriure abans de pensar", és el seu consell en aquest punt, un consell perfectament paradoxal a primera vista. Tan important és la literatura que està fins i tot per davant de les idees? Sembla que sí, en efecte. Sembla que la literatura, l'escriptura, és important de manera suprema [...] és important per allò què l'escriptura mateixa és forma i vehicle: per al pensament>>.

Joan F. Mira, "Joan Fuster: L'assaig o la literatura d'idees", en Hèrcules i l'antropòleg, València, Edicions 3 i 4, 1994. 

Estas palabras me recuerdan una magnífica afirmación de Josep Pla: que la corrección gramatical es algo del mismo orden que la higiene (la cita está en algún lugar de este blog). 

https://youtu.be/UwfZEIHUAFc   Barbra Streisand: Ave Maria





Comentarios

  1. Una altra vegada no hi puc estar d´acord amb el texte que suggereixes. L´home es evident que primer hi va pensar, raonar i sols després va escriure. No cal dur proves, però si calgués, podría portar a primer terme l´existència indubitable de pobles amb sols literatural oral (de fet L´Ilíada ho va ser ans de passar a ser un llibre o un rotllo o el que fós en aquell lunyà segle VIII BC.
    Ho sentisc. No es veritat el que diu Joan F. Mira. Tot i aixó sense negar tampoc l´evidència de les íntimes relaciones que hi ha entre pensament i escritura.
    El texte, per mi, es tan sols una boutade.
    Salutacions

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Lo que dices me parece innegable. El pensamiento se desenvuelve mediante el lenguaje. Un lenguaje más amplio y preciso permite un pensamiento más eficaz. Luego un dominio más completo y profundo del lenguaje ha de favorecer el pensamiento. Como sabemos que el lenguaje hablado es anterior al escrito no podemos creer que la escritura sea una condición necesaria para el pensamiento, lo que no quita que quien pueda escribir mejor probablemente podrá pensar mejor. Para alguien que se dedica profesionalmente a escribir no debe ser difícil pasar de estas ideas a la de que pensamiento y escritura están necesariamente vinculados: es una exageración, pero la exageración es también un recurso del lenguaje (como la mentira).

      Eliminar
  2. Look at this. http://fgbueno.es/bas/bas51d.htm

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares